татковина

същ. - родина, отечество, бащиния, роден кът, родно място, бащин кът, бащин дом
същ. - роден край

Български синонимен речник. 2013.

Look at other dictionaries:

  • татковина — I т атковина и, ж., діал. Спадщина від татка. II татков ина и, ж., діал. Рідний край …   Український тлумачний словник

  • Утгард — мит. во старогерманската митологија: непознат крај каде што живеат демоните и чудовиштата, татковина на џиновите …   Macedonian dictionary

  • аквестус конјугалис — (лат acquestus koniugalis) прав заедничка татковина на мажот и жената …   Macedonian dictionary

  • антипатриот — (грч antipatriotes) непријател на својата татковина …   Macedonian dictionary

  • апатрид — (грч а , лат patria татковина) човек без државјанство, што нема свое државјанство …   Macedonian dictionary

  • космополитизам — (грч. cosmopolites) сфаќање според кое место одделни нации треба да постои една општа заедница како татковина на сите нации и на сите луѓе …   Macedonian dictionary

  • халузи — (хебр.) мн. пионери , еврејски млади луѓе што ги организирал Јосип Трумпелдор во Русија во Првата светска војна со цел да се иселат во Палестина (Израел), да се населат таму и да ја регенерираат некогашната татковина на својот народ со трудот на… …   Macedonian dictionary

  • хонвед — (унг. hon татковина, ved заштита) 1. војник во бившото унгарско домобранство, домобранец 2. фиг. унгарска војска …   Macedonian dictionary

  • хорограф — (грч. chora земја, татковина, grapho опишува) опишувач на некоја земја или крај …   Macedonian dictionary

  • хорологија — (грч. chora земја, татковина, logia наука) наука за распространетоста на растенијата и животните на Земјата. (грч. hora час, време, logia) 1. наука за мерењето на времето 2. принцип и вештина во градењето на уреди за покажување на времето …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.